Posts

Showing posts from July, 2012
Kata-kata dr otai GIGATA : (edited by faisal_moukei)

GIGATA

Salam semua,

1st time saya posting nie... tips penting (dapat dari forum seperti Bobistheoilguy.com dan Rotella forum) kita kena pastikan ada tertulis support for ALLISON C-4 kalau nak gunakan EO Diesel pada motosikal. Maka kalau nak diikutkan kita tak perlu menambah ATF Dexron III (yg juga pada spesifikasinya support Allison C-4) pd. EO Diesel melainkan anda gunakan EO yg sememangnya tak support Allison C-4 (contoh: DELO 400, Petronas URANIA Supremo CJ-4 dan EO kereta.)

OCI (oil change interval) saya semasa guna DELO 400 ialah setiap 3000 KM dan terkadang lajak hingga 4500 KM.

SHELL RIMULA R3 X 15W-40, Rasa lebih mantap dari DELO 400 disebabkan dia support ALLISON C-4. Bab sprint memang puas hati. Pasal berbuih pada EO diesel nie anda tak perlu risau sangat sebab itu menunjukan detergency minyak EO diesel tu sendiri utk membersihkan enjin.

Saya rekomen kalau nak gunakan SHELL RIMULA lebih baik pilih Rimula…
Image
Perodua Alza...

Valvoline Diesel Synthetic 5w-40....


Kereta Sendiri.......

Petro Canada Duron E XL 15w-40 (Semi Synthetic) 4L

Image
Petro Canada Duron E XL 15w-40 (Semi Synthetic)

API CJ/SM(utk kenderaan gasoline(petrol)
API CH, CI-4,CI-4+...(utk diesel enjin)
JASO MA/MA2 (utk wet clutct apps)

Semi Synthetic Blend (Ester Sama mcm Motul)

Formula Dipertingkatkan Dari Formula Duron XL 15w-40

Penggunaan sejauh 10,000KM hingga 15,000KM untuk Motorsikal.
Sesuai digunakan pada enjin petrol atau diesel.
Enjin sentiasa bersih,
Jimat petrol.

RM120/4L

Image
Salam Ramadhan 1433H Dari hdeo2u.blogspot.com.
Buat Pelanggan8 Islam dan Salam Sejahtera buat Pelanggan8 yg bukan beragama Islam...Saya  mewakili hdeo2u.blogspot.com. ingin memohon ampun dan maaf jikalau saya ada melakukan kesalahan secara sengaja atau pn tidak sengaja,atau ada kata8 yg menyinggung parasaan pelanggan8 semua......Selamat  Menyambut Bulan Ramadhan 1433H dan Menjalani Ibadah Puasa....Sekian Terima Kasih Dari hdeo2u.blogspot.com... 010-3811626/019-5044664 (Fakri)
""mostly recommended for motorcycle use, are the "heavy-duty" oils.
They are commonly misunderstood, and often referred to as "diesel oils."
They are NOT energy conserving, have higher zinc levels, as high as 0.16%,
and have a better engine protection package than an oil that is only rated "SL".
These heavy-duty oils are rated SJ or SL, plus CH-4.
They are currently closer in formulation to the motorcycle specific oils and to the "SG" oils that many motorcycle makers recommend.""

Allison C4 is an industrial and heavy duty commercial wet clutch and gear oil spec
(banyak guna pada sistem transmisi kenderaan komersil). <--- Sesuai untuk motosikal.



Info Dari : http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=166635
Bangkangan & Jawapan
--------------------

"minyak kereta x boleh pakai kat moto walaupun bkn sintetik
sbb tiada gred jaso MA..
jaso MA adalah badan yg mengkelaskan sesuatu minyak untuk
digunakan pd sistem klac supaya x slip..
sng cite untuk meningkatkan kecekapan klac..



and pasal tukar2 EO tuh sama macam tukar2 petrol la.
Takde lagi kes org tuka brand minyak hitam bole rosak engine.
TAPI, additive dlm EO sume berbeza.
Additive tuh tak dapat bertindak optimum la kalu korang duk tukar2 eo,
dier bercampur ngan bahan yg tak sepatutnya jadi formulasi yg
sepatutnya dah jadi lain so dier lari ler sikit.
Serupa ler minyak petrol, setiap brand ada additive diorang sendiri.
Kalu duk campur petrol, special formula dlm additive diorang tuh
dah lari la so tak dapat full utilized additive ittew.
Tapi ini secara teori and logicnya ler.

Tapi in the end tiada bukti leh menunjukkan tuka EO / petrol
bole rosak engine. Tapi rasenye better stick to one brand ler.
Maka pilihan anda tertakluk kepada…
Image
As Salam..

Dengan menggunakan minyak enjin diesel
membolehkan anda menperoleh penjimatan minyak.
Ikuti 2 contoh(tidak tepat) dibawah.

Contoh 1 (RPM):
Minyak enjin biasa pada kelajuan 100km/j, bersamaan 3500rpm
Minyak enjin diesel pada kelajuan 100km/j, bersamaan 3000rpm

Lebih tggi RPM,lebih minyak digunakan
Lebih rendah RPM, kurang minyak digunakan.

Perbezaaan 500rpm(seminit), 60minit = 30 000rpm
Jimat 30 000rpm utk sejam jika guna minyak enjin diesel.
Kalau 2 jam,bersamaan 60 000rpm.

Katakan 1 rpm sama dgn 1 titik minyak,
60 000 rpm tak ke 60 000 titik minyak,..
kan banyak tu..
tapi ini contoh sahaja.. 


Contoh 2 (kelajuan):
Minyak enjin biasa pada 3000rpm, bersamaan 100km/j
Minyak enjin diesel pada 3000rpm, bersamaan 120km/j

Kadar RPM serupa,tetapi kelajuan berbeza.

Perbezaaan 20km/j(sejam).
Anda jimat penggunaan minyak utk 20km sejam.

Valvoline Heavy Duty Diesel 5w-40 (Fully Synthetic) 5L

Image
Untuk dijual = RM 170
5liter
Fully Synthetic
API CI-4/SL
spec API CI-4 utk diesel; C=COMPRESSION ENGINE
spec API SL utk petrol; S= SPARK ENGINE
Mineral Blend
penggunaan sejauh 25,000km utk kereta,
sesuai digunakan pada enjin diesel dan petrol, kandungan ZDDP dan fosforus lebih byk berbanding
EO kereta utk elakkan "metal to metal" contact
jimat petrol sehingga 20%
enjin sentiasa bersih =)

Valvoline Diesel Synthetic 5w-40 Product Information.

Sila Lihat Bahagian yang Bertanda.

Sesuai Untuk Kegunaan Enjin Petrol
Perkongsian dari Wall FB Petro Canada MalaysiaFUNGSI SEBENAR ENGINE OIL:

-Permits easy starting
-Lubricate engine parts and prevent wear
-Reduce friction
-Protection againts rust and corrosion
-Keeps engine parts clean
-Reduce combustion chamber deposits
-Fight soot
-Cool engine parts
-Seal combustion pressures
-Be non-foaming.
Adakah engine oil yg anda pakai sekarang memenuhi semua fungsi tersebut? Jika tidak, bertukarlah kpd Petro Canada & Valvoline :)
Perkongsian Dari Wall FB HDEO InsideAku nak share pengalaman pasal minyak ciplak ni..
Dalam minggu lepas aku nak cari pengganti minyak petronas syntium 800 ke brand lain sebab harga dari dealer dah naik menggile (myk pc supreme ade jgk kat kedai aku, biase la bisnes mane bole syok sendiri, kene gak ikt khndak customer) . Tup2 ade lori bwk barang spare part datang kat kedai aku nak jual minyak castrol magnatec 10w40 murah2.. harga nya? Harga minyak monogred sae 40.. aku dah nak amik 3 kotak dah pastu aku tnye nape murah sgt, die ckp ini minyak 2nd grade pnye.. ptuih aku ckp minyak ciplak la 2.. xde nye 2nd grade yg ade ori dgn ciplak...tros cancel nak beli.. xsmpai hati nak naye org.. aku belek botol sume same dgn ori baik ade cop 'king' kat bwh botol dgn ade print no kat hjg bwh botol.. cume yg ade beze castrol magnatec ori dgn ayam :

-ttp botol merah nye pudar sikit pastu kalo pegang dah tau murahnye..

-minyak castrol sticker mileage service interval jenis ade te…

United Oil Engine Flush

Image
United Oil Engine Flush

RM15

500ml



Technical Specs untuk United Oil Engine Flush

Bosch Oil filter

Image
( Original Made in Malaysia) 
Bosch Oil filter = RM15

Oil filters from Bosch keep their promise: optimum protection for your engine. And they meet the OEM requirements of the vehicle manufacturers. The filter element is made of specially impregnated filter paper with an embossed nodular pattern. Its pressure-resistant bonding and uniform folds produce a large effective filter area, giving effective cleaning and a long service life.


Sempena Ramadhan Al-Mubarak & Syawal yang bakal tiba serta menyusul....

Setiap Pembelian Produk HDEO berjenama Petro Canada & Valvoline 3, 4 Liter & 5 Liter akan dapat Membeli Oil Filter Original Bosch Malaysia Untuk Proton, Perodua, Honda, Dan Toyota Pada Harga RM10 (Harga asal RM15)

Tarikh 9/7/2012 - 18/8/2012  @ SEHINGGA STOK OIL FILTER HABIS.

Sekian.....


(Promosi Kurma Dah Habih.....)
Image
Review Pengguna Duron E XL 15w-40 Pada Yamaha Nouvo S